Sidor

måndag 29 augusti 2011

bröd och örthonung

Nu blir det många matinlägg på rad, men det kan inte hjälpas. Jag har bakat bröd nämligen, himla gott bröd efter ett recept jag fått av en jobbarkompis. Brödet blir saftigt och hållbart och innehåller massvis av goda nötter, gryn och frön. Häromdagen åt jag mitt bröd med fetaost och hemmagjord örthonung med rosmarin och timjan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GRÖTBRÖD

Det här receptet på bröd har jag fått av en jobbarkompis efter att ha smakat en av hennes goda smörgåsar en dag på jobbet… Det kräver lite jobb då man måste förbereda gröten långt före resten av brödet, och dessutom behöver man en stektermometer och helst också en hushållsassistent. Jag kan dock lova att slutresultatet är värt besväret :) Om man inte har en hushållsassistent kan man förstås välja att knåda degen för hand, då rör man kraftfullt i degen så länge man orkar och sen 10 minuter till :p

Blanda 4 dl havregryn, 1 dl vetekross och 1 dl linfrön i en kastrull. Häll på ungefär dubbelt så mycket vatten och koka ihop till en inte rinnande men inte heller alltför tjock gröt. Det går också bra att använda andra sorters gryn i gröten, exempelvis rågkross eller matvete. Låt gröten kallna till åtminstone 37 grader.

Smula 1 paket jäst i en hushållsassisent och värm 7 dl vatten till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet och häll därefter på resten. Häll sedan i den svalnade gröten, 1 msk salt, 2 msk olja och eventuellt också lite nötter och frön efter eget tyckte och smak (jag använde solroskärnor och valnötter).

Häll därefter i minst 1 1/2 liter vetemjöl special (vanligt vetemjöl funkar också, det använde jag). Låt assistenten göra jobbet med knådningen och ha den igång i cirka 10 minuter tills degen är blank och smidig och släpper kanterna någorlunda. Om degen är alltför kladdig kan man dryga ut den med mer vetemjöl eller vetemjöl special fullkorn, rågsikt eller annat mjöl. Vält sedan upp degen på ett mjölat eller oljat bakbord. Täck över med en handduk och låt jäsa minst 1 timme, helst 2.

Baka sedan ut brödet och dela det i två delar. Gör runda bröd eller två limpor. Om du väljer limpor är det smart att först platta ut degen lite sen rulla ihop den som en rulltårta innan man formar limpan, då håller den formen mycket bättre och flyter inte ut och blir platt! Lägg sedan bröden på en smord plåt, mjöla in dem lite och skär tre skåror på varje bröd med en vass kniv. Täck över med handduk igen och låt jäsa, denna gång max 30 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 300 grader (eller så varmt som ugnen tillåter, min ugn slutade vid 240) . När bröden är färdigjästa, ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 200 grader. Ställ en äggklocka på 25 minuter. När klockan ringer, stick ner en stektermometer i mitten av det ena brödet och vakta den noga. När brödet har exakt 97 graders värme är de klara och ska tas ut. klart!

ÖRTHONUNG

Ställ in en förpackning (cirka 380 g) akaciahonung (funkar säker med annan honung också, men då blir förstås smaken lite annorlunda) i kylen. Ta ut den nästkommande dag och mixa med skalet från 1 citron och cirka 1 dl färsk, hackade rosmarin och timjan. Förvara i kylskåpet så behåller honungen sin gröna färg!

Translation ~ Homemade bread with feta and honey with herbs.

4 kommentarer:

  1. åh, det ser jättegott ut! Lägg gärna upp recept på både bröd och honung :)

    SvaraRadera
  2. Fina: Jag la upp det efter att du och en till frågat :)

    SvaraRadera