Sidor

lördag 12 november 2011

vegan sweet potato cake with coconut vanilla frosting

Igår bakade jag en kaka som jag gått och lurat på att baka ett tag. Originalreceptet kommer från My new roots och är betydligt nyttigare än de flesta andra kakrecept jag provat. Receptet nedan som jag använde är dock något modifierat, halverat och översatt till svenska. Det blev gott i alla fall, men väldigt speciellt. Kakan i sig smakar nästan som en mjuk men väldigt kompakt och saftig pepparkaka, och frostingen, ja den smakar kokos och vanilj :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser

 2,4 dl fullkornsdinkelmjöl

 1,2 dl dinkelvetemjöl

 ½ msk kanel

 ½ tsk kardemumma

 ¼ tsk nystött muskotnöt

 ¼ tsk malen kryddnejlika

 1 tsk malen ingefära

 ½ tsk bakpulver

 ¼ tsk salt

 1 msk linfrön

 1,8 dl sötpotatispuré

 1,2 dl dadelsirap

 3 msk olivolja

 1 liten mogen banan

 ½ msk äppelcidervinäger

Gör såhär

Skala och skär sötpotatisen i stänger och rosta dem i ugnen på cirka 200 grader tills de är så mjuka att den går att mixa till puré. Det tar cirka 20 minuter. Ta ut, låt svalna och ställ åt sidan. Sänk sedan ugnen till 175 grader och låt den vara på. Blanda potatispurén med olivolja, mosad banan och dadelsirap väl. Rör sedan samman fullkornsdinkel, dinkelvetemjöl, kryddor, salt, linfrön och bakpulver i en bunke. Rör sedan ner potatispuréblandningen i de torra ingredienserna. Rör sist hastigt i äppelcidervinägern. Häll sedan utan smeten i en smord form. Smeten blir väldigt tjock, så den behöver nästan tryckas ut i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Frostingen

 3,2 dl kokosmjölk

 1 vaniljstång, urskrapad

 0,6 dl honung (inte flytande) eller agavesirap

 3,2 dl rostade hasselnötter

Gör såhär

Skrapa av det krämiga från kokosmjölken från den vattniga delen (kan göras om man först kylt burken). Spar kokosvattnet till soppa eller liknande. Lägg kokoskrämen i bunke och blanda med honungen/sirapen. Rör ner vaniljfrön och ställ sedan i kylen ett tag.

Rosta hasselnötterna i ugnen och gnid av skalet. Dekorera sedan kakan med kokosfrosting och nötter. Ät!

Translation ~ Yesterday I baked this vegan sweet potatoe cake with coconut frosting. The original recipe comes from My new roots if you want to check it out :)

19 kommentarer:

  1. Are those hazelnuts on top? I wish I could read your language because your blog looks amazing!!!

    SvaraRadera
  2. Elise: Tack!

    Rebeka Seale: Yes, that's roasted hazelnuts, I forgot to write that out.. Maybe I should edit it, thank's for asking! And thank's for your kind words about my blog. I have a small translation to english on blog post, although , I know they are very short and far from the same as reading the original text. I actually thinking about to start writing only in english here, but I think the most readers would'nt like that since they are from Sweden like me. I could try to do a better translation to every blog post though.. On the meantime, try google translate?

    SvaraRadera
  3. Ser hur gott ut som helst! :) Och visst var det i rektorsparken, det går så snabbt, nu har det där trädet knappt några löv kvar!

    SvaraRadera
  4. Det ser jättegott ut! (och vilken fin blogg du har sen, jag blir väldigt inspirerad!)

    SvaraRadera
  5. Låter hur gott som helst! Kanske ska ge sig på ett försök. =) Kul blogg!

    SvaraRadera
  6. åh vad gott! det ska jag göra en dag. tack tack!

    SvaraRadera
  7. SV: De är bengaler. Söta, men heltokiga. =)

    SvaraRadera
  8. Det ser helt fantastiskt gott ut! Sparas för en annan gång.

    Det är en fin butik, mitt jobb. I Stavanger. Många prylar, mycket fint.

    SvaraRadera
  9. ooh what a lovely blogg, I will definitely be following :)

    SvaraRadera
  10. Vilken mysig blogg du har! Massor av fina bilder och roliga saker. Kul att ha hittat hit!

    SvaraRadera
  11. Hej, tänkte bara säga att din mejl skickar ut skräppostmeddelanden och viste inte om det skulle nå fram om jag skickade ett mejl tillbaka. Lösenordsbyte och virussök?
    Kram Anneli

    SvaraRadera
  12. åh vad gott det såg ut. du, alltså hur gjorde du den dära ljusslingan med tårtpapper? var det bara en vanlig slinga och så tårtpapper som man klipper till eller finns det nåt mer man behöver göra/veta för att den ska bli så fin?

    kram.

    SvaraRadera
  13. Tack alla! Och välkommen hit nya läsare.

    Sandra and Pearl: I'm glad you like it. thank you!

    SvaraRadera
  14. Åh, den där såg smarrig ut ;-)! Och vilken fin blogg du har förresten!

    SvaraRadera
  15. Åh shit spännande, det här måste jag testa när jag bor i en lägenhet med ugn igen!

    SvaraRadera